Ismertető és teszt: Steiner Nighthunter 8×56 – videó a keresőtávcsőről

Egy új keresőtávcső, ez önmagában még nem egy különleges hír. De ez megváltozik, ha vetünk egy pillantást a műszaki adatokra. 20 métertől a végtelenig éles, új mérce a szürkületi vadászatban, ezért visszanyúltak egy ősrégi optikai rendszerhez - mindezt kínálja az új  Steiner Nighthunter 8x56. Nézzétek meg a videót is!

Írta: all4shooters // Matthias S. Recktenwald / VISIER, fényképek: Franco Palamaro

Kipróbáltuk az új Steiner Nighthunter 8x56-ot. Nézzétek meg a videót is!

Már katonaként érdekelték az optikai rendszerek az olasz tisztet, Ignazio Porro-t (1801-75). Aztán amikor feláldozta a katonai karrierjét azért, hogy optikai eszközöket tervezzen, 1854-ben kifejlesztette az azóta róla elnevezett Porro prizmát. És ezzel letette a modern távcsövek alapkövét! Ugyan azóta már érvényesültek az ilyen távcsöveknél a tetőélprizmák, mivel egy kompaktabb felépítést tesznek lehetővé. De ez nem tartotta vissza a Steiner-Optik csapatát attól, hogy az új terméküket a távcső kategóriában egy Porro-rendszerrel gyártsák - amit már távolról is észrevehetünk, hogy az egymáshoz képest eltolva helyezkednek el és az egész eszköz szélesebb lett.

Már volt lehetőségünk a Steiner kulisszái mögé betekinteni. Ott megtapasztalhattuk, hogy milyen sok "Made in Germany” van a termékekben .

Steiner Nighthunter 8x56: Több, mint egy vadásztávcső...

Miért Porro, ha az ilyen eszközök terjedelmesek? Nos, ez a prizmafajta nagyon szemléletes látást tesz lehetővé. Ez többek között azért van, mert a fény itt nem törik meg, hanem tükröződik. A hatás: Több fény halad át és a kép világosabb lesz.

És pont ez tette lehetővé a Steiner által kívánt tulajdonságokat az új távcsövüknél: A Nighthunter 8x56 ennek megfelelően egy 96+ %-os fényáteresztő képességgel rendelkezik, ami természetesen akkor is adott, ha szürkületben vagy rossz fényviszonyoknál vadászunk, mint a 49-es fényerősség, az 56 mm-es objektívátmérő és a 7 mm-es kilépő pupilla.

A Steiner Nighthunter 8x56 kristálytiszta képet ad még rossz fényviszonyoknál is.

A keresőtávcső következő tulajdonsága, a Steinernél úgynevezett "Sports-Auto-Focus”. Emögött egy további optimális tulajdonság van a gyors célfelismeréshez pl. cserkelésnél: 20 méteres távolság felett a távcső mindig éles képet ad a végtelenig - anélkül, hogy minden új távolságnál az amúgy hagyományos középső állítótárcsával élesíteni kellene. Ez először csak egy reklámfogásnak tűnik, de a gyakorlatban nagyon jól működik. Ehhez nem kell mást tenni, mint a két okulárt a szemeinkhez élesíteni és a távcsövet a híd behajlításával a szemeink távolságának megfelelően beállítani.

A vadászoptika Porro felépítése egy nagyon szemléletes látást tesz lehetővé.

Ehhez jön még a nagy látómező (135 m 1.000 méteren) - ez elég nagy ahhoz, hogy betekintéskor 8x nagyításnál nézzük a kiszemelt objektumot anélkül, hogy ehhez először vadul keresgélnünk kéne a környezetben. Ez a két dolog együtt a Steiner Nighthunter 8x56-ot egy nagyon gyors távcsővé teszi, mivel az egyes objektumok élesítését a szemünk végzi el. És ez főleg szürkület nagyon praktikus!

A végtelen élesség előnye: A Sports-Auto-Focus-nak köszönhetően a Steiner Nighthunter 8x56 pontos és borotvaéles képeket ad után fókuszálás nélkül.

Az Ergo Flex szemkagylók védenek az oldalt behatoló fénytől és huzattól. És a legjobb: A sötétben való hosszú megfigyelések így abszolút kényelmesek.

A Steiner Nighthunter 8x56 tulajdonságai

A további műszaki adatok: A nitrogéntöltés megakadályozza a bepárásodást. Kívülről egy a Steiner által „Nano védelemnek” nevezett bevonat gondoskodik arról, hogy a víz és kosz lepereg - legalábbis a kis sárfröccsenéseknél lehet ez igaz. A prizma egy gumirozott Makralon műanyag házban helyezkedik el. Ez ebben a kombinációban bizalomgerjesztően szolidnak tűnik és csúszásmentesen fogható. A süllyesztve elhelyezett objektívvédőket könnyű felpattintani. Ha levesszük őket a távcsőről, akkor a helyükre feltehetjük a Steiners „Lumiclip-eket” - ezek a maguktól világító alkatrészek lehetővé teszik, hogy sötétben is biztosan kézbe vegyük a távcsövet.

Összefoglalva: Jó fogás, kellemes viselés, tiszta, éles kép, egyszerű használat és nagyon gyors célfelismerés rossz fényviszonyoknál is!

A másik végén van egy széles, gumiból készült védelem. Ezt mindkét okulárra visszahajtjuk és mivel rá van erősítve a szíjtartóra, nem veszítjük el. Az okulárokon van egy ellenző, ami az oldalt beszűrődő fénytől és más zavaró tényezőtől védi a szemünket. A szemüvegesek természetesen visszahajthatják az ellenzőket. Hasonlóan kényelmes egy másik részlet: Ott, ahol a távcsőhöz járó neoprén szíj tartója van, található egy-egy (sötétben is kitapintható) ovális nyíl embléma. Ha ezt erősen megnyomjuk, akkor le tudjuk venni a szíjat. Ez véletlenül is megtörténhet? Nem, mivel egy gyenge nyomás nem elég hozzá egyik gombnál sem.

Műszaki adatok:

Modell: Nighthunter 8x56
Gyártó: Steiner Optik
Objektívátmérő: 56 mm
Nagyítás: 8x
Kilépő pupilla: 7 mm
Látómező: 135 m 1.000 méteren
Szürkületi érték: 21,2
Szélesség: 200 mm
Magasság: 212 mm
Súly: 1.090 g
ÁR (GYÁRTÓ ÁLTAL MEGADOTT ELADÁSI ÁR): 1.099,- Euro

A  Steiner Nighthunter 8x56 hivatalos eladási ára 1.099,- Euro. Ennyi pénzért tényleg egy klassz távcső! És egy dolog biztos: A Steiner egy életen át kitart...

A Steiner Nighthunter 8x56 a gyakorlatban!

A távcső, amit vadászok készítettek vadászoknak, egy tökéletes kísérő a vadászaton. A Sports-Auto-Focus-nak köszönhetően a kép mindig éles. Ehhez még hozzá jön a szürkületi és éjszakai vadászaton nyújtott teljesítménye, így a Steiner Nighthunter 8x56 egy még hatékonyabb és vadászokhoz méltóbb vadászatot tesz lehetővé.

Minket teljesen meggyőzött a Steiner Nighthunter 8x56.

A mi véleményünk tehát nem meglepő a több hetes tesztelés után: Egy a korhoz illő formailag kialakított keresőtávcső, amihez kapunk egy tokot, ami visszanyúl a régóta figyelmen kívül hagyott, de ilyen távcsöveknél hagyományos Porro optika előnyeihez, azonban ezt ráadásként kombinálja az összes modern technológiával. Jó a fogása, könnyű és kényelmes a viselése, tiszta, éles kép, egyszerű használat és nagyon gyors célfelismerés még rossz fényviszonyoknál is: nem rossz!

A gyártó honlapján további  Steiner optikákat  találhattok.

 

Hozzászólások nincsenek engedélyezve