Ismertető és teszt: Savage 10 BA Stealth .223 Remington kaliberben

A Savage 10 BA Stealth ismétlőpuska a legkisebb változat a Stealth szériából - a VISIER alaposan kipróbálta a Chassis felépítésű puskát. Ebben a cikkben mindent elolvashattok a tesztről és videóban is megtekinthetitek a Savage 10 BA Stealth-et.

Írta: VISIER / Daniel Lang, Matthias S. Recktenwald

A teszthez a Savage 10 BA Stealth-et egy MINOX ZE5.2 2-10x50 céltávcsővel használták.

A Savage Arms terjedelmes fegyver választékot kínál a katonaságnak, vadászoknak és sportlövészeknek. A sportlövészek körében a Long-Range változatok kedveltek. A katonaságnál nagy érdeklődés volt egy könnyű, bevethető PSR (Precision Sniper Rifle - precíziós mesterlövész puska) után, ezért a Savage Arms összefogott a Drake Associates nevű amerikai katonai beszállítóval és a bizonyított 10 / 110 BA-hoz kifejlesztették az új Hunter Stalker L.W.S.S. (Light Weight Sniper System - könnyűsúlyú mesterlövész rendszer) rendszert. Változattak a rendszeren, a csövön és az agyazáson, így csökkent a súlya és nőtt a pontossága. Az utolsó lépés a nemesítés volt a feljavított gyártási lépések alkalmazásával. Kijöttek a Stealth modellek. A VISIER alaposan letesztelte a legkisebb Stealth változatot. A 10 BA Stealth .223 Remington kaliberben - betartja ez a könnyűsúlyú azt, amit ígér?

A Savage 10 BA Stealth dugattyúzáras ismétlőpuska felépítése:

Az alapját a monolitikusan marással megmunkált alumínium váz képzi, amit az MDT kanadai cég készít. Csupán 900 g, így egy nagyon könnyű alapot ad a többi komponens számára. A vázon M-LOK portok vannak 3, 6, és 9 óránál. AR-15 portok a pisztolymarkolatnak és az agyazás hátsó részén, ezek sok átalakítási lehetőséget tesznek lehetővé. Gyárilag a fegyver Hogue pisztolymarkolattal és 10 töltény kapacitású műanyag Kivehető tárral érkezik. A pontos marás az alumíniumban gondoskodik a tiszta beágyazásról és a legjobb pontosságról. A visszarúgás elleni pajzs, ami a töltényűr és a zárszerkezet között található, közvetlenül a rendszerre vezeti a visszarúgási energiát. Egy horony az agyazásban gondoskodik az 1:1 átvitelre, ami által a rendszercsavarok tehermentesítve lesznek.

A Savage 10 BA Stealth ismétlőpuska dugattyúzára két zárószemölccsel rendelkezik.

A csupán 42 mm hosszú Heavy Magnum Barrel típusú puskacső is csökkenti a súlyát. Az átmérője a végén 26,3 mm, a csőszájnál pedig 21,6 mm. A puskacső kb. a feléig hornyok vannak. Ezek a hosszirányú hornyok csökkentik a súlyát és gyorsabban hűtik a csövet a nagyobb felület miatt. A jobbos huzagolás 1:9” (1:229 mm) hosszú. A csőszájon található UNEF 5/8" x 24 menetet egy védő anyacsavar fedi - itt inkább egy hangtompító felszerelésére szolgál, mintsem egy csőszájféknek. Emiatt is ilyen rövid a cső. Civilek valószínűleg nem fogják használni a menetet. A Savage-nél tipikus a becsavart és ellenanyával biztosított puskacső.

A 10 BA Stealth-nél a két szemölcsös zár belemegy az első töltényűr hídba. A töltényűrön 2 tehermentesítő furat van, amin a túl nagy gáznyomásnál a gázok oldalt biztonságosan távozhatnak. A zárat 1/4" belső hatlapfejű csavarhúzóval lehet szétszedni. Azonban a tesztelők azt tapasztalták, hogy az ütőszeganyát olyan szorosan meghúzták, hogy szétszerelésnél vigyázniuk kellett, hogy ne sérüljön meg se a szerszám se a zár. A rendszer hátsó végén található egy 3 állású toló biztosító, ami az elsütőbillentyűre hat:

  • 1. állás: Töltényűr nyitva a fegyver lövésre kész.
  • 2. állás: Töltényűr nyitva, de az elsütőbillenytű biztosítva.
  • 3. állás: Töltényűr zárva és az elsütőbillenytű biztosítva.

A zárszerkezet mögötti toló biztosítónak 3 állása van. A toló mögötti piros pont azt mutatja, hogy: A biztosító a „lövésre kész” állásban van.

Savage 10 BA Stealth, FAB Defense GLR16-S agyazással:

A váz hátsó részén egy GLR16-S típusú FAB-Defense-válltámasz található 6 beállítható fix pozícióval az AR-15-/M16-Commercial-Puffercsövön. A válltámasz rendelkezik egy fokozatmentesen állítható pofadékkal, amit a Drake Associates utólag szereltek fel, és egy mindkét oldalra felszerelhető gyorsan rögzítő szíjkengyellel. Ha hátrahajtjuk a gumi agytalpat, találunk egy tároló részt két db. AA és CR2032 elem számára. Mindent egybevéve az agyazás hátsó része könnyű és mindenekelőtt szerszám nélkül kezelhető.

A GLR16-S válltámaszt az izraeli FAB-Defense gyártja. Kihúzható, a Drake pofadék magassága fokozatmentesen állítható.

Ha a FAB-Defense válltámaszon lehajtjuk a gumi agytalpat, akkor helyeket találunk két AA (alul) és két CR2032 (felül) elem tárolására, optikák számára.

Savage AccuTrigger - elsütőszerkezet:

A Savage a Stealth modelleknél is a saját gyártású AccuTrigger elsütőszerkezetet alkalmazza. A különlegessége a kis kiegészítő billentyű, az ún. AccuRelease. Ha lőni akarunk, akkor ezt is meg kell húzni, különben az elsütőszerkezet megakad az ütőszeg elengedés előtt. Így nem sülhet el a puska akaratlanul, pl. leesésnél vagy alacsonyra beállított elsütőbillentyű ellenállásnál. Utóbbit könnyű beállítani: A puskához kapott beállító stifttel az elsütőbillentyű zárórugót többé-kevésbé előfeszítjük és egy befolyásoljuk az Elsütőbillentyű ellenállását. A tesztelők így a próbafegyver elsütőbillentyűt 800g és 2100g között tudták beállítani. Tüzelésnél az AccuRelease meghúzásához csupán 250g súlyra van szükség. Ezért lövésnél nem okoz semmilyen problémát, pl. elsütőbillentyű hibát.

Tipikus a Savage ismétlőpuskáknál az AccuTrigger az összetéveszthetetlen „második billentyűvel” (= AccuRelease).

Itt látható a kioldószerkezet. A 4 nyíl az alábbiakra mutat: (1) AccuRelease, (2) beállító stift, (3) beállító nyílás, (4) elsütőbillentyű zárórugó.

Az ismétlőpuska műszaki adatai:

Gyártó: Savage Arms
Modell: 10 BA Stealth (jobbkezes)
Ár (gyártó által megadott eladási ár): 1.699,- Euro
Kaliber: .223 Remington
Tárkapacitás: 10 töltény
Elsütőbillentyű ellenállása: 930 g / 9,1 N (állítható 800 – 2100 g)
Puskacső hossza: 423 mm (csőszáj - ütközőtalp)
Huzagolás: Jobbos, 1:9" ill. 229 mm
Súly üresen: 3.996 g (céltávcső és szerelék nélkül)
Teljes hossz: 882 mm (legrövidebb hossz betolt válltámasszal) - 976 mm kihúzott válltámasszal
Kivitel: Dugattyúzáras ismétlőpuska egysoros kivehető tárral, MDT váz és állítható
válltámasz a FAB Defence-től

A Savage 10 BA Stealth puskával a lőtéren:

Mivel egy teljesen új fegyverről van szó, a szóráskörök megállapítása előtt 20 lövéssel belőttük a csövet. A tesztelők 100 és 300 méteren próbálták a puskát. A rövid cső és alacsony súly ellenére nagyon stabilan tartották a fegyvert. A jól kiegyensúlyozott könnyűsúlyú a szabadkezű lövésnél is optimálisnak bizonyult, mivel ott jött elő igazán az alacsony súly előnye. A rövid cső természetesen egy erős torkolatdörejt eredményezett. A műanyag tár egy kicsit lötyögött a házban, ezért néha nem kattant be rendesen. A Stealth pontossága erősen függ a használt lőszertől. Így 300 méteren 45 mm-nél kisebb, 100 méteren pedig 10 mm-nél kisebb szórásköröket érhet el. Ha azonban mellényúlunk a lőszerrel, akkor a puska 300 méteren 100 mm-nél nagyobb, 100 méteren pedig 60 mm-nél nagyobb szórásköröket is produkálhat.

A Savage 10 BA Stealth ismétlőpuska tesztvideója:

Összegzésünk a Savage 10 BA Stealth-hez:

A Savage 10 BA Stealth ismétlőpuska ár/érték aránya megfelelő (gyártó által megadott eladási ár: 1.699,- Euro). A nagyon jól kiegyensúlyozott fegyver kiváló komponensekkel rendelkezik, mint pl. az MDT ház és a FAB-Defence válltámasz, valamint nagyon jó a kidolgozása. Egyedül a lötyögő műanyag kivehető tár nem passzol a képbe. Az AR-15-/M16-portok sokféle tuningolást tesznek lehetővé. A Savage 10 BA Stealth .223 Remington kaliberben maximum 400-500 méteres távolságig alkalmazható. Mivel az összes 223-as lőszer lövedéke beleesik az 500-600 méteres szubszonikus tartományba, vagyis hangsebesség alatti, az említett közepes távolságokon túli lövés nem nagyon jöhet szóba. Azonban csőhosszával és kaliberével a 10 BA Stealth egy kedvező költségű precíziós puskának mutatkozott, ami sok barátra fog találni nálunk.

A gyártó honlapján további információkat találhattok a Savage 10 BA Stealth puskáról.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve