Ismertető és teszt: SAUER SL 5 Select öntöltő puska

A SAUER legújabb kiadott vadászfegyvere a Bruno Civolani által tervezett Inertia rendszerrel működik. A SAUER SL 5 Select öntöltő puskáról van szó. A VISIER munkatársai alaposan szemügyre vették az olasz gyökerekkel rendelkező puskát.

Írta: all4hunters // szöveg: Andreas Wilhelmus / VISIER, fényképek: Michael Schippers

A VISIER kívánsága szerint a SAUER 76 cm-es csővel küldte az SL 5-öt tesztelésre. A puska egy stabil műanyag bőröndben érkezett. A pontos fiókoknak köszönhetően a két részre szétszedett öntöltő puskát biztonságosan szállíthatjuk benne a tartozékokkal együtt. Első pillantásra és az első összeszerelésnél a puska összes része kiválónak és nagyon alaposan megmunkáltnak tűnt. A közepesen kemény elasztomerből készült agytalpat kivéve az SL 5 összes alkatrésze fából vagy fémből van.

A SAUER az SL 5 Select öntöltő puskához egy méretre készített műanyag koffert is ad.

A puskacső és a tok matt fekete színűek és összjátékban a részben matt ezüstszínű és részben fényesre csiszolt zárszerkezettel és kezelőelemekkel, valamint az erősen erezett diófaagyazással egy nemes külsőt adnak a fegyvernek.

A SAUER SL 5 Select öntöltő puska felszereltsége

A 76 cm-es cső mellett 70 cm-es csővel is kapható a kizárólag 12/76 Magnum kaliberű puska. A hossza ellenére összesen 5 gyárilag kapható csere choke-kal (cylinder, negyedes, feles, háromnegyedes és teljes) módosíthatjuk a felhasználási célnak megfelelően.

 

A csövekben közös az acélsörétes belövés mellett a kemény krómozott belső, a csőgyűrű, valamint egy 7mm széles, csőhosszúságú irányzéksín. A ventillált sín rendelkezik egy kereszt sraffozással és egy a csőszáj előtt elhelyezkedő piros LPA-fénygyűjtőcélgömbbel.

A SAUER SL 5-höz kapunk öt csere choke-ot kulccsal, két gyorsan cserélhető szíjkengyelt és három agyazás állító lapot.

Mint ahogy az összes látható fémrész, a SAUER SL 5 tokjának levehető felső része is egy reflexió-csökkentő réteggel rendelkezik. Továbbá itt az irányzéksínbe mart hosszú barázdák akadályozzák meg a nem kívánatos fénytükröződéseket. Ezen kívül a cső felületéhez passzoló matt fekete eloxált zártest ezen része rendelkezik egy optika szerelékeknek helyet adó 11 mm-es prizmás sínnel. A csövet a rendszer valamint az egy enyhe csepp alakban végződő előagyszánt a csőtár végén található erős spirálrugóval ellátott anyacsavar tartja. A tárba maximum 4 db 12-es kaliberű vagy 3 db 12/76 lőszer fér el.

Az előagy anya ugyanúgy helyet ad az egyik Sauer által gyárilag mellékelt gyorsan cserélhető szíjkengyelnek, mint az agyazás hátsó részén található, erre a célra kialakított rész. A tusa háta egyenes és pisztolymarkolattal rendelkezik. A három mellékelt fémlappal, amit a Sauer "Ergofit Inlays”-nek nevez, beállíthatjuk az agyazás pofadék szögét és agytalp szögét jobb- és balkezesek számára.

SAUER SL 5 Select öntöltő puska pisztolymarkolattal és halpikkely mintázatú érintkezési felületekkel.

Hátul az elsütőbillentyű-kengyelnél található egy az elsütőbillentyűre ható nyomógombos biztosító. Az elsütőbillentyű-kengyeltől jobbra elől található a lőszerkiadó kar, ami csak élesített fegyvernél áll ki lefelé. Tovább elől jobboldalon található a részletekben gazdag Sauer logóval ellátott zárkioldó gomb.

A SAUER SL 5 öntöltő puska a gyakorlatban

A lőtéren: A tesztelők először azt próbálták ki 30 méteres távolságon, hogy a fegyver tényleg oda lő-e, ahova kell. És oda lőtt: Mind az öt agyaggalambot első lövésre eltalálták.

 

Ahogy vártuk, a bizonyított inercia rendszernek nem volt problémája sem a 24 grammos lőszerrel, sem pedig a később vegyesen használt maximum 56 grammos lőszerekkel sem. A direkt elsütőbillentyű ellenállása 2.850 g.

A zárszerkezet visszahúzásánál jobboldalon az elsütőbillentyű-kengyelnél előjön a piros ponttal jelölt lőszerkiadó kar.

A pont 3 kg-os és 131 cm-es próba puska súlypontja kicsivel a zártest első vége előtt található. Itt nem értettek egyet a lőtéren spontán beavatott „tesztelők” - mind tapasztalt lövész és vadász” - abban, hogy ezáltal a puska túlságosan „farnehéz”-e vagy sem.

 

Míg egyes önkéntesek könnyedén elboldogultak az SL5 vállhoz emelésénél, másoknak kicsit nehézkesebb volt. Nekik kicsit több lövésre volt szükségük a trap lövésnél, mielőtt elérték a megszokott teljesítményüket. A nap végére néhány embernek felkerült a kívánságlistájára az új SAUER SL 5 öntöltő puska.

SAUER SL 5 Select öntöltő puska, tesztelés utáni összegzés.

A Sauer SL5 a kissé akadozós elsütőbillentyűtől eltekintve egy a legapróbb részletekig első osztályúan kidolgozott és nagyon jól felszerelt öntöltő puska egy megbízható és bizonyított rendszerrel. A német hagyományőrző gyár az öntöltő puska árát kicsivel az ebben a vadászpuska szegmensben vélt közvetlen konkurens termékek ára alá helyezte, ami 1.775.- Euro.

SAUER SL 5 Select vadászpuska diófaagyazással és lézerrel készített erezettel.

 

SAUER SL 5 Select puska műszaki adatok

Modell: SAUER SL5 Select
Kaliber: 12/76
Tárkapacitás: 4+1 töltény
Puskacső hossza: 76 mm
Elsütőbillentyű ellenállása: 2.850 g
Agyazás hossza: 366 mm
Teljes hossz: 1.310 mm
Súly: 3.040 g
Ár: 1.795,- Euro (bruttó gyártó által megadott eladási ár)

 

További információkat erről a teljesen a vadászat követelményei szerint kialakított öntöltő puskáról a SAUER honlapján találhattok.

 

Hozzászólások nincsenek engedélyezve