Ismertető és teszt: Merkel Helix Speedster vadászpuska .308 Winchester kaliberben

A kinézete? Összetéveszthetetlen. A tempója? Lélegzetelállító. A Merkel Helix Speedster ismétlőpuskáról van szó, ami mindenekelőtt a futurisztikus külsejével nyűgöz le. Innovatív műanyag lyukas tussal és 1:2 áttétellel. De, hogy teljesít a hagyomány és modern kombinációja? Kipróbáltuk a vadászpuskát a lőtéren és a vadászaton is.

Írta: VISIER / Carola Rathjens és Alexander Losert

A teszthez a Merkel Helix Speedsterre egy GECO Gold 1-6 x 24i-t szereltünk.

Ha csak a "Speedster” szót halljuk, azonnal a gyorsasággal kötjük össze. Erre gondolhattak a Merkel tervezői is, amikor a Helix Speedstert tervezték, jelentsen sebességet. A Suhl-i vállalat egyébként szintén a szakma nagy öregei közé tartozik és kezdetektől fogva az a hírneve, hogy mindig kitalálnak valami újat. A Merkel a „finom puska mellett kötelezte el magát”, vadász-, sport- és luxuspuskákat készítenek. A Suhl-i fegyvergyártó műhely 120 éve jelent Made in Germany minőséget és azt, hogy a hagyományos értékeket soha nem vesztik szem elől. A Helix Speedsterrel ismét egy olyan puska kerül a piacra, amin látszik a fejlesztés szelleme - vagy, ahogy a Merkel fogalmazott: újra feltalálták a lyukas tust.

Milyen innovációk találhatóak a Merkel Helix Speedster ismétlőpuskában?

Az innovatív műanyagagyazás két már bevált változat egyesítése: a hagyományos pisztolymarkolatos agyazás és a lyukas tus. A Merkel javítása abban rejlik, hogy a lyukat felül kinyitották (Omega Grip). A pisztolymarkolat nagyon meredek, ami ezzel együtt egy biztos fogást nyújt. Egy hagyományos lyukas tusnál az ismétlésnél mindig ki kell húzni az ujjunkat, majd vissza kell dugni. Ez a Helix Speedster-nél elmarad. A tus nyílásán keresztül a hüvelykujj majdnem automatikusan a zárszerkezet felé siklik. A Speed agyazást egy csúcstechnológiás műanyagból készítik egy két részből álló folyamaton keresztül. Az ismétlési folyamat villámgyorsan történik a rövid útnak köszönhetően. És épp ilyen gyorsan vissza is ér a kezünk a pisztolymarkolatra. A rövid út oka az 1:2 áttétel.

A Helix Speedster egy 1:2 áttétellel dolgozik és gyors ismétlő lövéseket tesz lehetővé.

A kaliber választásnál elég nagy a választék: Mini kaliberben .222 Rem. és .223 Rem. Alap kaliberből a kínálat: .243 Win., .270 Win., 7 x 64, .308 Win., .30-06 Sprg., 8x57IS valamint 9,3 x 62. Magnum kaliberben a válaszék: .300 Win. Mag., .338 Win. Mag. vagy 7 mm Rem. Mag. A Merkel ezen kívül a szabványos cső mellett kínál egy könnyű puskacsövet és egy hornyos könnyítésekkel ellátott csövet. A mindig népszerű hangtompító használatának illetve csőszájféknek az M15 x 1-es menetnek köszönhetően semmi nem áll az útjában.

Merkel Helix Speedster: a vadászpuska alaposan szemügyre véve

A puskacsövet Ilaflonnal vonták be - ez gondoskodik az optimális korrózióállóságról. Az általunk tesztelt puska is rendelkezik a fent említett menettel, ami egy hollandianya alatt rejtőzik. Így a Helix Speedster-t hangtompítóval is használhatjuk. A fém/műanyag kivehető tárba 3 töltény fér el, egy további tölténynek a csőben van helye. Kapható hozzá egy 5 db töltény befogadására képes tár is. Az agyazás hátsó részét szerszámok nélkül beállíthatjuk a megfelelő méretre. Ezen kívül a Merkel kínál még különböző agytalpakat, amiket könnyedén kicserélhetünk. Az agyazás magassága is állítható. A beállítás után a nyomógomb megnyomásával mindig az előzőleg beállított magasságra áll be.

A hollandianya alatt egy M15 x 1-es menet rejtőzik, ami egy hangtompító felszerelését teszi lehetővé.

A pisztolymarkolat kupakját szerszám nélkül le lehet venni. Ez egy kisüreges részt takar, amibe a vadász pl. a hozzá járó tisztítózsinórt tárolhatja. A zár a házban helyezkedik el és egy hat körmös forgó zárfej hajtja végre. Biztosítékként a kézi felhúzó rendszer szolgál. A jobb kezelhetőség miatt a szíjkengyelek nem az előagyszán alján vannak, hanem a peremén. Ahogy már említettük a Helix Speedster áttétele 1:2, így az ismétlési út a felére csökken. Előnyös? Igen, ha a rövid úttal és a karral, ami pontosan az elsütőbillenytű felett helyezkedik el, lényegesen időt spórolunk. Az ismétlést úgy végezhetjük el, hogy a puskát vállhoz tartjuk és a célpontot nem tévesztjük szem elől. Az ismétlő lövés leadása így gyerekjáték.

A Helix Speedster egy 1:2 áttétellel dolgozik és gyors ismétlő lövéseket tesz lehetővé.

Az elsütőbillentyű ellenállását 900 és 1900 g között állíthatjuk. Működése nagyon jó és pontos. Nem találtunk hibát benne. A Merkel itt is kínál további alternatívákat kínál, pl. a TAR-GT-elsütőbillentyű, amit fokozatmentesen állíthatunk kb. 500 és 1500 g között.

A tokon picatinny profilok találhatóak a hüvelykivető előtt és mögött. Ez szerelékek használatát különösen megkönnyíti. A tesztelt puskát egy Dentler szerelékkel kaptuk. Itt egy olyan szerelékről van szó, aminek a felépítése lehetővé teszi több gyártó céltávcsöveinek használatát. A Dentler már előre gyártott típusokat kínál neves gyártókhoz és termékeikhez.

A lyukas tus mellett más látnivaló is van a Speedsteren - mondjuk a pofadék.

A tesztünkön egy Geco Gold céltávcsövet használtunk, amit a Dentler szereléknek köszönhetően nagyon egyszerűen szereltünk fel.

Az egyenes húzású ismétlőpuska műszaki tulajdonságai:

Modell: Merkel Helix Speedster
Kaliber: .308 Winchester
Súly: 3.200 g
Hosszúság: 1.070 mm
Puskacső hossza: 610 mm
Puskacső átmérője: 19 mm
Huzagolás: 12"
Tárkapacitás: 3 + 1 lövés (szabványos)
Csőprofil: huzagolt
Anyag: Fém, műanyag
Biztosítás: Kézi felhúzású
Felszereltség: Kézi felhúzás, Dentler szerelék a céltávcsőhöz, direkt elsütőbillentyű, műanyag agyazás Omega markolattal, Ilaflon puskacső, egyenes húzás belül elhelyezkedő rendszerrel és 1:2 áttétellel,
Hat körmös forgó tolózár, állítható pofadék.
ÁR (GYÁRTÓ ÁLTAL MEGADOTT ELADÁSI ÁR): 3.650,- Euro

Hogyan teljesít a Merkel Helix Speedster a lőtéren?

A Merkel Helix Speedstert egy GECO Gold 1-6x24i (4-es irányzék) céltávcsővel kaptuk. Ez a céltávcső a legjobb a hajtó- és mozgóvadászatokra. Gyorsan felismerhetjük a célpontot a nagy látómezőnek köszönhetően. A 6x nagyítás bőven elég a közepes távolságú lövésekhez.

Az egész fegyver kialakítása egy összetéveszthetetlen látványt nyújt.

7 fajta .308 Win. kaliberű lőszer közül választhattunk a lövés teszthez: A 180 Grains PPU hamar kiesett a kilökési problémák miatt. Az acélhüvelyes Barnaul is lemaradt, mert a pontossága nem volt kielégítő. Így 5 résztvevő maradt, amik közül a 165 Grains RWS Duplamagos lett a nap nyertese 18 mm-rel. Szorosan követi a 180 Grains RWS H-köpenyes 22 mm-rel és a 170 Grains Lapua FMJBT 24 mm-es szóráskörrel, valamint az RWS HIT szintén 24 mm-es szóráskörrel. A többi lőszer rosszabb erdményt ért el. Nem volt semmi működési probléma - kivéve persze a PPU-t. Az ismétlés könnyen és gyorsan ment kézzel.

A várakozásainknak megfelelően teljesített a Merkel Helix Speedster?

A jól kiegyensúlyozott, felső árkategóriás fegyver a jól átgondolt tulajdonságaival tűnik ki: Az agytalpak, amik felhasználó szerint vagy nyári - téli változatban egyszerűen cserélhetőek, az állítható pofadék, a kis tároló rekesz a pisztolymarkolatban, az Omega-Grip, a rövid ismétlési út, a különösen jó elsütőbillentyű, valamint a gyors és könnyű szétszedhetőség. A műanyag agyazást a drága faagyazással ellentétben rossz időjárási viszonyoknál is használhatjuk lelkiismeret furdalás nélkül. A fa barátok számára azonban van lehetőség az agyazást az erdei anyagból kapni. A meredek pisztolymarkolat az Omega-Grip-pel lehetővé teszi a kevésbé erős lövészek számára a biztos fogást és a fegyver nagy erőfeszítés nélküli használatát. Az agyazás véletlen elállításának megelőzésére a nyomógombot egy kicsit nagyobb erővel kell benyomni. Ezen kívül a Merkel Helix Speedster egy hangtompítóval is nagyon jól kezelhető.

Mindent egybevéve 3.650,- Euro-ért egy olyan innovatív fegyvert kapunk, amivel az elkövetkező hajtó- és mozgóvadászatokra jól, ha nem a lehető legjobban fel leszünk szerelkezve. Ha belegondolunk, hogy a Merkel mennyi időt fektetett a fegyver fejlesztésébe, megemelhetjük a képzeletbeli kalapunkat. Végül is az első ötlet és a kész Speedster között 2 év telt el. Az eredmény pedig igazán csodálatos!

Hozzászólások nincsenek engedélyezve