GECO ZERO: Ólommentes lőszer felhasználói teszt

Gyakran csak egy hosszabb tesztelés után derül ki, hogy egy termék csak első látásra tűnik jónak, vagy tényleg meggyőző. Ezért a GearTester felhasználó hunt.and.smoke fogta a GECO ZERO ólommentes lőszert és hosszabb ideig tesztelte. Ebben a cikkben elolvashatjátok, hogy mit gondol róla.

Írta: all4hunters // GearTester felhasználói teszt

Ez a beszámoló nem egy eszmecsere az ólommentes lőszer előnyeiről és hátrányairól, hanem az saját tapasztalataimat írom le a vadászati mindennapokban a GECO ZERO-ról, egy részben széteső ólommentes lövedékről. Az, hogy valaki ólomtartalmú vagy ólommentes lövedékkel lő, a személyes döntése. A személyes ízlés mellett azonban számítanak az adott területekre vonatkozó törvények, amik részben tiltják az ólomtartalmú lőszereket.

Ez a beszámoló azon vadászok számára lehet segítség, akik beletartoznak és egy ólommentes lőszert keresnek. Mindegy, hogy ólomtartalmú vagy ólommentes, a találat számít. Tapasztaltam már ólommentes és ólomtartalmú lövedékeknél is, hogy lövéskor összeestek a vadak vagy a legjobb lövés ellenére még 50-100 métert menekültek (hagyjuk ki az olyan lövéseket, amik a lapockát vagy a gerincet találják el, mivel ezeknél még a teljes köpenyes lövedékeknél is összerogyna az összes vad).

Már Április vége, Május eleje óta teszteltem a GECO ZERO-t - itt az ideje a beszámolónak.

Az ólommentes lövedék felépítése: a GECO ZERO részletesen

Mint már említettem, a GECO ZERO egy részben széteső lövedék. Alapvetően épp úgy rendelkezik egy tombak köpennyel, mint egy ólom tartalmú lövedék, azonban itt a mag ónból van. A tombak köpeny előnye a rézzel szemben az, hogy olcsó gyakorlólőszerrel (egyszerű részben köpenyes lövedékek vagy az új GECO Sport) gyakorolhatunk a lőtéren a puskacső tisztítása nélkül.

A GECO ZERO metszete megmutatja a belsejét.

A lövedék hegye üreges (1). Az első magon (2) töréshelyek vannak, hogy gyorsan szétessen a vadban. A szűkítés (3) arról gondoskodik, hogy a maradék test átüsse a vad testét és kimeneti nyílást képezzen.

A részben széteső lövedékek hatása és finomságai

 

A részben széteső lövedékek tulajdonsága az, hogy a széteső első magrész lehetőleg sok energiát ad le a vad testében és így egy magas sokk- és pillanatnyi hatást okoz. Ebben a folyamatban sok energia szabadul fel, ami bizonyos körülmények között a vadhúst is tönkreteszi. Ezzel a ténnyel tisztában kell lenni, ha a részben széteső lövedékek bármely fajtáját használjuk.

 

Gyakran tapasztalom azt, hogy a lövedékeknél az almát és a körtét hasonlítják össze, majd leszólják annak ellenére, hogy ezek pont azt teszik, ami a feladatuk. Egy forrasztott részköpenyes- vagy egy teljes rézköpenyes lövedék más hatást fejt ki, mint egy részben széteső lövedék. Ennek megfelelően a seb hatás is más a vad testében.

Egy további sikeres kilövés, amivel Philipp jogosan pózol a kamera előtt.

Ha 3 klasszikus lapockalövésből (tenyér szélességgel a váll mögé) indulunk ki és 3 hasonló 40 kg-os vaddisznót lövünk meg 3 különböző lövedék típussal, úgy 3 különböző seb ballisztikai eredményt kapunk. És ennek így van értelme, mivel amúgy a 3 lövedék egyike nem működne megfelelően.

Mint oly gyakran a vadászatnál, itt is mérlegelni kell, hogy a vadhús előnyére lemondunk a hatásról, vagy a vadhús kárára jobb hatást szeretnénk. A hatással itt nem azt értem, hogy néhány lövedék rossz lenne. Amit mondani akarok, hogy némelyik lövedék típusnál egyszerűen nagyobb sokkhatást kapunk, ami gyakran némi vadhúsba kerül - másik lövedékek ellenben jobban óvják a vadhúst, de kevesebb energiát adnak le a vad testében.

Philipp összesen 48 vadat ejtett el a tesztelési idő alatt.

Ezeket a lövedék specifikus tulajdonságokat szem előtt kéne tartani, mielőtt azt mondjuk, hogy egy lövedék „rossz”. Mint azt már említettem, a tökéletes lapockalövéseket és a gerincet eltaláló lövéseket nem veszem figyelembe.

A GECO ZERO „jó” osztályzatot kap a gyakorlati teszten

Most jön a legfontosabb nézőpont: Gyakorlatban a vadászaton. Már 2018. Április vége, Május eleje óta teszteltem a lövedéket. Először 2 vaddisznót lőttem ki a GECO ZERO-val Május 1.-jén. Azóta 48 vadat lőttem ki. A vad típusokat, valamint meneküléseket és különleges jellemvonásokat az alábbi ábráról olvashatjátok le.

A GECO ZERO ólommentes vadászlőszer pozitív eredményt ért el a gyakorlatban a vadászaton.

Itt láthatjátok a hosszú teszt alatt gyűjtött adatokat.

Alapjában véve nagyon elégedett vagyok az ólommentes lövedékkel. Az ÉN KÖRÜLMÉNYEIMNEK teljesen megfelel és kisebb menekülési utakat tapasztaltam, mint azzal a lövedékkel, amit előtte használtam.

A beszámolóim tartalmaznak némi kritikát is, mint mindig: Bevallom, hogy télen nem használnám rókára vagy nyestre, amúgy „jó” osztályzatot adok neki. Csülkös vadnál olyan a hatása, amilyennek lennie kell és amilyen re a lövedéknél számítottam. Ezt a pontot már kifejtettem a részben széteső lövedékek hatása és finomságai bekezdés alatt.

Philipp egyedül rókákhoz és nyestekhez nem ajánlja a lőszert.

GECO ZERO vadászlőszer összegzés: A legjobb, ha saját magatok próbáljátok ki!

Végtére mindenki saját maga dönti el, hogy melyik lövedék használja. De én kiállok a gyakran leszólt GECO ZERO mellett és arra ösztönzök mindenkit, hogy ne bízzanak abban, amit hallottak, hanem egyszerűen próbálják ki ezt a lövedéket.

Egy személyes ajánlással arra ösztönöz a szenvedélyes vadász, hogy egyszer mindenki próbálja ki az ólommentes lövedéket.

A hajtóvadász szezon után még egyszer írni fogok egy kis kiegészítést ehhez a beszámolóhoz, hogy a mozgó vadra gyakorolt hatást is ismertessem.

 

Addig is,

Vadászüdvözlettel: Philipp alias hunt.and.smoke

Hozzászólások nincsenek engedélyezve