Éles teszt: GECO Express .223 Rem. kaliberű vadászlőszer

Egy kis kaliberű és könnyű lövedék, ami mégis hihetetlenül erős és pontos főleg nagy távolságokon? A GECO Express lövedékkel nyűgöz le minket a gyártó, aminek magasak a teljesítmény értékei egy .223 Rem. lőszerhez képest. Egy tapasztalt hivatásos vadász és kiképző kiadósan tesztelte a nagysebességű lőszert a vadászaton.

Írta: all4hunters

A GECO minden vadászati célra kínál megfelelő lőszert - innovatív és csúcsminőségű "Made in Germany". "THE FAST HUNTING BULLET” (A gyors vadászlövedék) - ezzel a megnevezéssel látta el a GECO az Express lőszerét a termékpalettájában.

A lőszert a maximálisan lapos röppájára tervezték. A magas sebesség tesz arról, hogy az átütőerő és pontosság pont a nagy távolságokon is garantált. De milyen a GECO Express egy olyan kis kaliberben, mint a .223 Remington kis tömeggel?

GECO Express: lapos lövedék röppálya 100 méternél messzebb is

A meglepő eredmény: A kis lövedék a nagy sebessége miatt megtartja az átütőerejét a 100 méteres vonal mögött is. A GECO Express lövedékek egy újfajta technológiának köszönhetően sebességoptimalizáló műanyagheggyel rendelkeznek. Az úgynevezett GECO Express Tip műanyag hegy teszi lehetővé a lapos röppályát, ami jót tesz a lövedék ballisztikájának és a becsapódási energiájának is.

Ez segíti a szembetűnő áramvonalas formájú lövedékforma csekély légellenállással. Így a GECO Express lövedékek a nagyon távoli célpontokig is megtartják a lapos röppályájukat.

Pont nagy távolságokon mutatkozik meg a GECO Express erőssége. A pontosság és a lövedék lendülete távoli célpontoknál is nagy, a lövés pedig biztos.

GECO Express: Pontosság a nyújtott röppályának köszönhetően

A GECO Express-nél a nyújtott röppálya a döntő tényező. Nagy távolságon ér el olyan pontosságot, ami pont egy ilyen csupán 3,6g súlyú kivitelezésnél lenyűgöző. Így lehetséges a pontos lövés szinte célpontkorrekció nélkül.

És így a lövész a GEGO Express-el nagy távolságokon is egy kellemes biztonságot tapasztalhat. A vadat megbízhatóan találjuk el és nagy hatékonysággal terítjük le. A GECO Express különleges pontossága felbátorítja a vadászt, hogy nagyobb távolságokat is szem előtt tartson.

GECO Express: magas leterítő erő nagy távolságokon

A lövedék kialakításánál egyből feltűnik a finom üreges hegy, amit a műanyag hegyben alakítottak ki. Üreges hegyű lövedékként nagy távolságokon is gyorsan deformálódik a GECO Expres vadászlőszer.

 

A nagy lövedéksebességgel együtt a lövedék maximális leterítő erőt fejt ki becsapódáskor - a .223 Remington kaliber kis súlya ellenére is. A speciális kialakítású köpennyel "GECO Special Jacket" alakítják át a GECO Express sebességét energiává.

A lapos röppályának és jó deformálódási tulajdonságoknak köszönhetően a GECO Express pillanatnyi hatása különösen erős. Így megússzuk a hosszú utánkeresést.

Így kompenzálták a csekély súlyt. A pillanatnyi hatás nagyon erős és a vadakat hamar leteríti.

GECO Express: Kimeneti viselkedés és vadhúskárosodás

A gyakorlati teszt alatt a vadak menekülése is rövid volt. A tesztelőt az lepte meg különösen, hogy a vadakon a nagy távolság és csekély lövedéksúly ellenére tényleg volt kimeneti nyílás. Így még menekülés esetén is biztosítva lenne a jól látható vérnyom.

Sascha Schmitt nagy távolságon is egy tiszta kimeneti nyílást ért el a GECO Express-el.

Így ilyen nagy lövedéksebességnél arra is kell gondolni, hogy jobban károsodik a vadhús. A nagy sebesség miatt a GECO Express vadászlőszer jobban roncsolja a vadhúst kis távolságokon, főleg a nagyobb kalibereknél, mint a .300 Win. Mag.

De nem is ilyen célra készült a lőszer. Nagyobb távolságokon nem áll fenn ez a probléma, főleg azért, mert a  .223 Rem. lövedék tömege kicsi. A vadhús értékcsökkenése minden őznél egy teljesen megfelelő kereten belül volt, amiket a GECO Express .223 Rem. 3,6 g lövedékkel elejtett.

A GECO Express vadászlőszer tökéletesen alkalmas a lesvadászatra. Itt különösen jól kihasználhatjuk a lövedék hatótávolságát. A töltény ballisztikai tulajdonságai szinte feleslegessé teszik a célpontkorrekciót.

GECO Express .223 Remington: az összegzés

Aki nagy távolságokra is szeretne biztosan és pontosan lőni, az nem kerülheti ki a GECO Express lőszert. Kisebb kaliberekben és csekély súllyal is megmutatja a nagysebességű lőszer, hogy mit tud. Rókavadászat mellett őzvadászatra is nagyon jól alkalmazható.

Sascha Schmitt hivatásos vadász és területi vadászmester, valamint vadásziskola vezető a Lüneburg-i Natur- und Jagdschule Schloss Lüdersburg-nál. A gyakorlati tesztünkhöz hosszabb ideig tesztelte a GECO Express vadászlőszert a területén.

 

Ott meglepte őt a lövedék teljesítménye: „Tulajdonképpen nem vagy a kis lőszerek rajongója az őzvadászatnál. De gyorsan meggyőződtem az ellenkezőjéről. A lövési távolságokat 200 méterig próbáltam és még ennél a nagy távolságnál is elegendő teljesítményt nyújtott a lövedék. A nyújtott röppálya, a hihetetlen pontosság és a nagy leterítő erő miatt nagyon elcsodálkoztam azon, hogy ez a kis lövedék mire képes.”

Sascha Schmitt hivatásos vadász eleinte szkeptikus volt a GECO Express .223 Rem. kis kaliberű lőszerrel kapcsolatban, de a gyakorlati teszten hamar meggyőződött a kitűnő teljesítményéről.

A GECO Express vadászlőszerekről közvetlenül a gyártó honlapján találhattok további információkat.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve