DELTA OPTICAL Stryker HD 5-50×56: Klassz teljesítmény, kedvező ár

A lengyel vállalattól származik a DELTA OPTICAL Stryker HD 5-50x56 céltávcső 34 mm-es középtubussal. Kitűnően alkalmazható nagy távolságú lövészethez. Ez a jó teljesítményű céltávcső azonban vadászok számára is kitűnő választás és 3 különböző célkereszttel kapható. Most bemutatjuk nektek ezt az optikát. Már kapható a szakkereskedésekben.

Írta: all4shooters // Giorgio Brancaglion

A DELTA OPTICAL egy lengyel vállalat, amit majdnem 20 éve alapított egy csapat szakértő és technikus. Ma széles választékban gyártanak optikai eszközöket, amik minden szegmensben a különösen kedvező árakkal tűnnek ki. Ezek között találhatóak mikroszkópok és amatőr teleszkópok, valamint céltávcsövek, amiket például a lengyel rendőrség és erdészet alkalmaz és nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvendenek.

2018-ban DELTA OPTICAL Chase széria távcsöveit kitűntették a "Red Dot Design Award” díjjal. Ezzel a díjjal mindig az adott év legjobb termékeit tűntetik ki. Az egyik legfontosabb nemzetközi kitűntetésnek számít termékkialakítás szempontjából.

Az egyik legérdekesebb termék a 2018-as DELTA OPTICAL katalógusból a Stryker HD 5-50x56 céltávcső 34 mm-es középtubus átmérővel és egy távoli lövésekhez és alátámasztott lövésekhez tervezett optikával - egy optika, ami tökéletes a precíziós lövészethez.

A céltávcső különlegessége, hogy lehetőségünk van 3 különböző célkereszt közül választani. Mindegyik célkereszt a második képsíkban helyezkedik el, így a méretüket nem kell beállítani a nagyításhoz.

A Delta Optical Stryker HD 5-50x56 céltávcső. A nagyításállító tárcsán található egy kar a könnyebb kezeléshez.

DELTA OPTICAL Stryker HD 5-50x56 céltávcső: műszaki tulajdonságok és ár

A DELTA OPTICAL Stryker kiváló ED optikával (Extralow Dispersion - extra alacsony szórás) rendelkezik, a ami drasztikusan csökkenti a színeltéréseket és jelentősen javítja a színátvitelt. Az első lencse objektívátmérője 56 mm és a nagyítást 5x és 50x között változtathatjuk.

A látómező 100 méteren 7,1 m 5x nagyításnál és 0,7 m 50x nagyításnál. A szemtávolság 89-100 mm. A középtubus átmérője 34 mm és függőlegesen 300 cm állítást tesz lehetővé. A tubus sűrített nitrogénnel töltött, ami megakadályozza a lencsék párásodását és vízhatlanná teszi.

A céltávcső teljes hossza 363 mm (napellenző nélkül), a súlya pedig 1.100 g. A célkereszt és parallaxis állítására szolgáló tornyok egyszerűen - kesztyűvel is - kezelhetőek. Tartozékként kapható egy nagyobb tárcsa az oldalsó állítótoronyhoz. Így a parallaxist 10 m-től végtelenig állíthatjuk.

Az 1.700 €-s ár megfelelő és a konkurens termékekhez képest nagyon kedvező.

A Delta Optical Stryker HD 5-50x56 három célkeresztje

A Stryker HD 5-56 Long Range céltávcső három különböző célkereszttel kapható. És ezek a speciális tulajdonságaik:

A DLS-1 célkereszt egy célzó ponttal rendelkezik, ami 100 méteren 0,03 MIL-t takar. A függőleges és vízszintes vonalakon elhelyezkedő jelzések 0,2 és 1 MIL távolságra vannak (ami 20 és 100 mm-nek felel meg 1000 méteren), így gyorsan kompenzálhatjuk a lövedékesést és a szelet. A második képsíkban elhelyezkedő célkereszt a maximális nagyításnál (7-10x) is kitűnően működik egy 17-12 mm-es központi világítópont nagyságnál.

A DLS-2 célkereszt egyszerűséget kínál a legmagasabb színvonalon. 2 nagyon finom vonal (0,005 MIL, = 0,5 mm 100 méteren) alkot egy keresztet középen. A lövész figyelmét semmi nem tereli el, a célpont pedig optimálisan felismerhető. A középső pont megvilágított.

A DLS-3 célkereszt hasonlít a DLS-1-hez, viszont MOA (szögperc) beosztások vannak rajta, nem milliradián. A középső pont átmérője 0,1 MOA (2,91 mm) 100 méteres távolságnál.

A Delta Optical Stryker HD 5-50x56 céltávcső az említett 3 különböző célkereszttel kapható.

DELTA OPTICAL Stryker HD céltávcsövek: A ZeroLock rendszer - egy klassz funkció a gyakorlatban

A Stryker HD széria optikái egy "ZeroLock” funkcióval rendelkeznek, ezzel a célkeresztet zérhatjuk le magasság irányban, miután beállítottuk egy bizonyos távolságra, pl. 100 m. A zár lehetővé teszi a célpont magasságának beállítását és megakadályozza, hogy a kiindulópont alá süllyesszük.

A ZeroLock szerkezet beállítása nem bonyolult: Először az állító torony fedelét kell lecsavarni és levenni. Egy 1,5 mm-es imbuszkulccsal ki kell lazítani a ZeroLock gyűrű oldalán lévő 3 csavart. Most következik a célkereszt hagyományos kalibrálása. A folyamat befejezése után a 3 csavart meg kell húzni, a fedelet pedig visszatenni. A célzópont most már nem süllyed a beállított érték alá.

A napellenzőt gyárilag kapjuk a céltávcsőhöz, a gyorsbeállító tárcsát a parallaxishoz külön vásárolhatjuk meg.

DELTA Stryker HD 5-50x56 összegzés:

Az itt bemutatott prémium DELTA modell a kiváló teljesítményével és a DELTA OPTICAL-tól ismert jó ár/érték aránnyal győzött meg minket. Az író véleménye szerint hasonló minőséget általában 2500 Euro felett kapunk más gyártóktól. Az itt bemutatott DELTA modell gyártó által megadott eladási ára csupán 1.689.- €. Ez egy tényleg érdekes alternatívává teszi azok számára, akik korlátozott anyagiakkal rendelkeznek. A fiatal vadászok és azok, akik be szeretnének lépni a Long Range lövészet világába, biztos közéjük tartoznak.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve