A lövész szerkesztőnk kiválasztja a legmenőbb új puskákat a SHOT Show-n

Írta: John B. Snow

 

Több puskát mutattak be a 2017-es SHOT Show-n mint eddig bármikor az elmúlt időben. Ha valami világossá vált akkor az, hogy a rohampuskák pánikszerű vásárlásának vége és, hogy a taktikai és vadász kinézettel keresztezett puskák piaca folyamatosan növekszik. Itt vannak a legjobb puskák a kiállításról.

Anschutz 1781

anchutz

Anschutz 1781

Még ha valószínűleg nem is vetted észre, már évek óta vártál ezen puska megjelenésére. Az Anschutz közismerten kényes a minőségre és elhalasztották ennek a puskának a kiadását azért, mert nem tudtak olyan puskacsöveket beszerezni, amik megfelelnek a cég olimpiai arany szintű szabványainak. Nos, megvették a gépeket, hogy legyártsák a sajátjukat és most már készen állnak arra, hogy a vadászok terepre vigyék. A csinos zárszerkezet, kiváló elsütőbillentyű és stabil diófa agyazás lenyűgöző első benyomást eredményeznek.

 

barret-lightweightBarrett Lightweight Rifle

Ez az elegáns golyóspuska eltér a Barrett szabványos taktikai és katonai termékeitől. Két zárszerkezet hosszal kapható (hosszú és rövid), számos kaliberben a .243 Win.-től a .30-06-ig. A puska agyazása szénszálas, csöve rozsdamentes acélból készült és üresen, távcső nélkül 2,2 és 2,7 kg a súlya kalibertől függően.

Bergara B-14 HMR

b-14_hmr

Bergara B-14 HMR

A HMR a “Hunting Match Rifle (vadász match puska)” rövidítése, ha esetleg nem vetted volna észre ezen érdekes új golyóspuska hibrid származását. Az agyazás teljes hosszában egy alumínium keret van belül, így még merevebb és pontosabb a rendszer. A B-14 zárszerkezetben két köröm és egy Sako stílusú hüvely kivonó található, ez a Bergara saját fejlesztése. A HMR töltényadagolása egy levehető táron keresztül történik és a 6.5 Creedmoor és .308 Win. kaliberekben kapható.

Christensen Arms Mesa

christiansenarms

Christensen Arms Mesa

A mai napig a Christensen Arms puskáit két dologról ismerték: a szénszálas puskacsövekről és a hajmeresztő árcédulákról. A cég keményen dolgozott az elmúlt években azon, hogy megfizethetőbbé tegye a puskáit, de a Mesa-val egy új elérhetőséget hozott létre, egy acél csövű golyóspuska $1,300 alatt. Ez egy nagyon vonzó és jól működő golyóspuska, szénszálas agyazás és menetes csőszájjal. Hosszú és rövid zárszerkezettel kapható számos kaliberben, beleértve a 6.5 Creedmoor, .308 Win., 7mm-08, 7mm Rem. Mag., és a .300 Win.

Marlin 1895 Modern Hunter

marlin

Marlin 1895 Modern Hunter

Az elmúlt pár év nagyon sötét volt a Marlin alsókulcsos puskák rajongóinak, mivel a márka az új tulajdonos miatt szenvedett, miután a Remington anyavállalata megvette. De most ismét felkelt a Nap. Az 1895 Modern Hunter-t a Remington egyedi gyártórészlege készíti, ami most Sturgis, S.D.-ben található. Ezt az agresszív .45-70-es kaliberűt számos funkcióval látták el, ami által felkészült a medvék lakta területekre, vagy bármely más olyan kalandra, aminél egy gyorsan kezelhető, nagy kaliberű ágyúra van szükség.

Montana Rifle Company MSR

montanarifles

Montana Rifle Company MSR

Ez a puska mind kialakítás, mind kaliber szempontjából újnak számít. Ez az egyik első sorozatban gyártott puska, amit az új szabványosított 6mm Creedmoor kaliberben kínálnak, egy töltény, ami a nagy távolságú taktikai versenyeken gyakori és jó hírnevet szerzett a ragadozók és szarvas méretű vadak vadászatánál. A cég kitűnő M1999 irányított újratöltésű zárszerkezetével rendelkezik, a tár levehető és süllyesztetten szerelt QD szíjtartók vannak az agyazás elején és hátulján. Szemrevaló Kryptek terepmintában tündököl, elérhető lesz ezen kívül .223 Wylde, .204 Ruger, 300 Blk, .243 Win., 6.5 Creedmoor, .308 és .300 Win. Mag. kaliberekben.

Tikka T3x TAC A1

tikka-t3x

Tikka T3x TAC A1

Ez a Finnek válasza a Ruger Precision puskára. Ez egy moduláris golyóspuska, AR-15-tel kompatibilis elemekkel, amit hosszú távú lövészethez terveztek. A mellső markolat az előágyszánon egy 13,5 inch-es M-lok kompatibilis kialakítással egy weaver sínnel a tetején. A töltényűrön szintén van egy weaver sín, így a lövész maximális rugalmassággal szerelhet fel kiegészítőket. A kétállású elsütőbillentyű ellenállása beállítható, valamint a pofadék magassága és az elsütőbillentyű-agytalp távolság is testre szabható. Az alap kaliberek közé tartoznak a .308 Win., .260 Rem. és a 6.5 Creedmoor.

Weatherby VAC

weatherbyvac

Weatherby VAC

A Weatherby Vanguard széria ebben az évben egy kemény taktikai fordulatot vett a VAC – vagy Vanguard Adaptive Composite puskával. Itt az agyazás az újdonság. A Vanguard zárszerkezet kapott egy target agyazás, ami használható vadászatra vagy taktikai stílusú versenyekre. Az agyazás rendelkezik egy függőleges pisztoly markolattal, amin a lövész ujjai mélyen helyezkednek el; széles előágyszánnal a különböző felületeken való jó elhelyezkedésért; és nyomógombokkal, amikkel állítható az elsütőbillentyű-agytalp távolság és a pofadék magassága. Mint ahogy a többi Vanguard, ez is MOA alatti garanciával kapható, az alábbi kaliberekben: .223 Rem., 6.5 Creedmoor és .308 Win.

 

winchester-xpcWinchester XPC

A Winchester is beszáll a precíziós puskajátékba az új XPC-vel. A puska az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami jellemző a mondern precíziós puska piacra: keret váz, levehető tár, menetes csőtorkolat, weaver sín teljes hosszban, 20 MOA eltérés a töltényűrön, M-Lok kompatibilis előágyszán- és mindez becsomagolva a kedvenc matt fekete árnyalatunkba. A puska először .308 kaliberben lesz kapható 51 cm-es puskacsővel 1:10 huzagolással.

Colt Competition 22 Nosler

coltcompetition

Colt Competition 22 Nosler

A Colt Competition Rifles az első olyan nagyobb puskagyártó, ami 22 Nosler kaliberben ad ki puskákat, egy új töltény a Nosler-től, ami a .223 Rem. teljesítményét akarja javítani és mégis megbízható egy AR-15 méretű puskában. Ballisztikai szempontból a 22 Nosler kb. 25%-kal több hüvelykapacitással rendelkezik, mint a .223 és ez plusz 60-90 m/s torkolati sebességet ad. Ez a jelentős sebességnövekedés érdekelni fogja a vadászokat és versenyzőket, akik egy ballisztikai előnyt szeretnének a terepen, vagy a versenyen.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!