A szerkesztőnk kiválogatta a legjobb új sörétes puskákat a SHOT Show-n

Írta: John B. Snow

 

Barrett Sovereign Rutherford

barrett

Barrett Sovereign Rutherford

Talán a legérdekesebb újdonság a Barrett gyár betörése a finom sörétes puskák világába. A Rutherford, amit arról a településről neveztek el, ahol a Barrett gyár található Tennessee-ben, nagyon távol áll azoktól az .50-es kaliberű golyóspuskáktól és félautomatáktól, amik által a Barrett híres lett. Ez a vonzó egymás alatti csőelrendezésű sörétes puska klasszikus külsővel rendelkezik és pont úgy néz ki, mint egy jó terepre való puska. A stabil oldalsó bordák, Prince of Wales markolat, box-lock zárszerkezet, coin kivitelezés, süllyesztett choke és egyszerű első célgömb minden felvidéki, vagy madár hajtó felszerelés között megállja helyet kap. Kapható 12-, 20-, 16- és 28-as kaliberben.

Benelli Super Black Eagle III

benelli-super-black-eagle

Benelli Super Black Eagle III

Az elmúlt 25 évben az SBE volt az egyik alap puska a nehéz vízimadár puskák között. Ebben az évben kiadták ennek az ikonszerű tehetetlenség által hajtott félautomatának a legújabb fejlesztését. Az SBE III kapott számos olyan újítást, ami javítani kívánja a megbízhatóságot, az ergonómiát és a kezelhetőséget. A tolózár változtatásai csökkentik az esélyét annak, hogy a fegyver nem sül el, amikor meghúzzuk az elsütőbillentyűt. Az előágyszán és a markolat új kialakítást kapott, így az SBE III még agilisabb lett. És végül a visszarúgás csökkentő rendszert is feljavították, ami azt jelenti, hogy a  3 1/2-inch-es lúd lőszerek csak a madarat fogják „megrúgni”, a lövészt nem.

CZ-USA Swamp Magnum

czswampmagnum

CZ-USA Swamp Magnum

Ez az egyik az érdekesebb új sörétes puskák közül, amik idén jelennek meg. A Swamp (mocsár) a klasszikus egymás alatti csőelrendezést kapta és megedzették a kacsás területeken lévő harcokhoz. Ne tévesszen meg, ez nem egy kecses duplacsövű. Gumis, már majdnem brutális kinézete van a szintetikus agyazásnak, matt fém kivitelezésnek, és a 76 cm-es csöveinek  köszönhetően, amikből meghosszabbított choke-ok állnak ki. Ha már a brutálisnál tartunk, 3 ½ inch-es hüvelyekhez készült, amik minden lövészt próbára fognak tenni azokon a nagyszabású kacsa- és libavadászatokon, amikhez magnum lőszerek szükségesek. A Swamp azonban nem bántja a pénztárcánkat a $929-os gyártó által megadott eladási árával (Amerikában).

CZ-USA 628 Field Select Pump

czfieldselect

CZ-USA 628 Field Select Pump

A CZ már hagyományszerűen gyárt minőségi sörétes puskákat vonzó tulajdonságokkal, nagyon jó áron. Az új 628 Field Select Pump méltó kiegészítője ennek az örökségnek. Ez az elegáns pumpás olyan éles érzékenységgel céloz és lendül, mint amit egy 28-as kaliberű puskától elvárunk. 71 cm-es csöve van és egy alumínium töltényűrnek köszönhetően a súlya sem vészes, 2,7 kg. Az, hogy egy cserélhető choke készletet is kapunk hozzá, még vonzóbbá teszi a $429-os árát (Amerikában).

Henry .410 Lever Gun

henry

Henry .410 Lever Gun

Vannak olyan puskák, amiket muszáj birtokolnod, aztán vannak azok, amiket csak nagyon-nagyon szeretnél. Ez a csodálatos új puska a Henry Repeating Arms-tól pontosan az utóbbi kategóriába tartozik. Ez az alsókulcsos sörétes puska dupla adag nosztalgiát tartalmaz, ötvözi a régi vadnyugat romantikáját az apróvad vadászat elemi vonzerejével. Ki ne tudná elképzelni azt, hogy egy ilyen puskával nyulakat kerget és egész idő alatt vigyorog, mint egy bolond. Két változatban kapható: egy 51 cm-es csövű modell hengeres choke furattal és beállítható irányzékokkal, valamint egy 61 cm-es csövű modell levehető choke-kal és egyszerű réz első célgömbbel. Mindkettőnek 5 lőszer a kapacitása és elég könnyűek ahhoz, hogy egész nap cipeljük.

Remington V3 Field Sport Walnut

remingtonv3field

Remington V3 Field Sport diófa

Az elmúlt néhány évben a Remington V3 szériájának tagjai az egyik legfinomabb félautomaták, amik megjelentek. Mivel a termelés 100%-os kapacitásban megy, a Remington kiadott egy olyan változatot az innovatív gáz-működtetésű rendszerükből, aminek fa agyazása van. Kapható 66 cm-es és 71 cm-es csővel, önszabályzó rendszere van, ami a zárszerkezet működtetéséhez felhasznált gáz mennyiségét szabályozza a lőszer hosszúságától függően. Ez a sörétes puska ötvözi az eleganciát az innovációval egy $1,000 alatti csomagban (Amerikában).

Stoeger P3500

stoegerp3500

Stoeger P3500

Mindenki szereti a jó üzletet és ez alól a vadászok sem kivételek. A Stoeger ezt szinte minden fegyver gyártónál jobban megérti és ismét megérintették ezt a takarékos gondolkodásmódot az új P3500-al. A „P” pumpást jelent, a „3500” pedig a sörétes puska 3 ½-inch-es töltényűrjére utal. A $399-os gyártó által megadott eladási ára (Amerikában) miatt érthető, hogy nincs elhalmozva extrákkal. De van lehetőség két változat közül választani 66 cm-es és 71 cm-es csővel, piros fiber-optic első irányzékkal és 5 év garanciával.

TriStar Vipermax

tristar

TriStar Vipermax

A TriStar Sporting Arms küldetése az, hogy jó puskákat gyártson kedvező árért az amerikai sportembereknek – és ez általában sikerül is nekik. Úgy néz ki a Vipermax egy újabb győztes lesz a TriStar-tól. Pulykákhoz tervezték, ennek a puskának 3 ½-inch-es a töltényűre és fekete vagy terepmintás változatban kapható. A vezérlő rendszerben cserélhetőek a gáz szabályzók a könnyű és nehéz lőszerhez. Ez önmagában nem különös, de a Vipermax úgy lett kialakítva, hogy a szabályzót, amit nem használunk, okosan a sörétes puska előágyszánján tárolhatjuk, így könnyedén kézre áll. Az ára $600 alatt van (Amerikában), és 5 év garanciát adnak, ezért ez a sörétes puska egy nagyszerű ajánlat.

Winchester Super X4

winchestersx4

Winchester Super X4

Az SX4 széria a Winchestertől lényegében a cég sikeres SX3 félautomatáinak a fejlesztett átdolgozása. A legnagyobb változtatást a sörétes puska ergonómiájában fedezhetjük fel. A Winchester újratervezte az agyazás geometriáját, hogy javítson ezen puskák a kezelhetőségén és érzésén. A kisebb pisztoly markolat által karcsúbbnak érezzük a sörétes puskát, a mintázott paneleknek köszönhetően pedig biztonságosabb a fogása a puskának. Ez egy sörétes puska sok extrával, cserélhető choke-okkal, felfúrt töltényűrrel, jó ergonomikus kezelhetőséggel, megfordítható biztosítószeg, és távtartó az elsütőbillentyű és agytalp távolságának beállításához.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!