Browning X-Bolt – Egy jó házból való puska

A Browning X-Bolt névre keresztelt ismétlőjét a 2009-es IWÁ-n mutatták be először a nagyközönségnek és az elmúlt hónapok során a Browning jóvoltából kölcsönkapott .270 WSM kaliberű, Monte Carlo modellnevű puskát kiadós tesztnek vetettük alá. Az X-Bolt tulajdonképpeni alapja a már jól bevált, eddig Herstalban gyártott European modell módosított, újrakonstruált elsütőszerkezettel (Feather Trigger). Újdonságot jelent az üvegszál erősítésű műanyagtár bevezetése.

A utahi illetőségű John Moses Browning és testvére soha nem gondolta volna, hogy egyszer a családnevük, csupa kisbetűvel írva az öntöltő pisztolyok szinonimája lesz, miként a Mauser testvérek családi neve is az ismétlő puskák szinonimája lett. Az első világháborodottságot kiváltó végzetes pisztolylövéseket is egy Browning-rendszerű pisztolyból adta le Szarajevóban egy lánglelkű terrorista. A Browning nevét viselő belgiumi Herstalban székelő Fabrique Nationalt a vadász és sportlövész közvélemény elsősorban mint a kiváló sörétes és félautomata golyós puskák gyártóját tartja számon. Ebben az impozáns repertoárban a golyós ismétlők eddig érdemtelenül alárendelt szerepet játszottak. Az új idők új szokásainak megfelelően, az X-Boltot sem Belgiumban gyártják már, hanem az FN-nel szorosan együttműködő japán Mirokunál, a korszerű CNC-megmunkálás adta összes ár- és minőségi előnnyel együtt. Így garantálható csak az X-Bolt kiviteltől függő ezer euró körüli ára is. Az X-Bolt zárdugattyúja három jól méretezett reteszelőszemölcsnek köszönhetően, 60°-ban zár. Ez lehetővé teszi az alacsony távcsőszerelék alkalmazását, ami a pontosságra igen jótékonyan hat.

Részben a 60°-os zárásnak, valamint a jól polírozott zárdugattyúnak, illetve a hónolt toknak tulajdonítható a gyors, akadálymentes ismétlés. A zártest végén egy piros, a sötétben is jól tapintható jelzőcsap emlékezteti a vadászt a zár, illetve az ütőszeg feszítettségére. A tusanyakon jól hüvelykujjra álló biztosítótolóka van, hátrahúzott állásában blokkolja a zárdugattyút és az ütőszeget. A biztosítótolóka hangtalanul teszi a dolgát. A zártest fogantyújának tövén felül elhelyezett négyszögletes gomb lenyomásával, a biztosított helyzetben lévő zárdugattyú kinyitható, így a puska már biztonságosan üríthető. Ennek a funkciónak a hiánya számos más gyártónál jogos kritikára adhat okot! Az újratervezett elsütés mindent kúszás- és nyúlásmentesen, pontosan old ki. Az 1600 grammra beállított elsütés a gyári beállítás, de ezt mindenki saját ízlése és vérmérséklete szerint állíthatja be egy, az elsütőbillentyű előtt helyet foglaló csavar segítségével 1500 és 2300 gramm között. Ehhez a művelethez sajnos a tokot ki kell szerelni a tusból. A tok jó felfekvését és a puska jó hordását a műgyanta-ágyazás biztosítja.

Erről az elsütés beállításakor mindenki maga is meggyőződhet. Az utóbbi időkben teret nyernek a fegyvergyártásban a korszerű műszaki műanyagok. Az X-Bolt tára is üvegszál erősítésű műanyagból készül à la Steyer. A tárban médium kaliberből négy, magnum kaliberből pedig három töltény fér el. A kecses vonalú fegyver diófa tusára géppel vágott pikkelyezés jó, még vizes kézzel is biztos fogást tesz lehetővé. A tusatalpon elhelyezett – „Inflex” fantázianévre hallgató – gumipárna jótékonyan kíméli a lövő vállát még a „harapósabb” magnumkaliberek lövésénél is. A már említett extrákhoz tartozik még a Monte Carlo kivitel elegánsan bordázott csöve is, amely szintén a pontosságot növeli. A lapos tok tetején négy-négy csavar csak a távcsőszerelék bombabiztos szilárd rögzítését szavatolja, az egy darabból álló és külön rendelhető gyári szerelék pontos tájolását nem! Ezért a távcső felszereléséhez célszerű a puskához gyárilag szállított Picatinny sínek felszerelése a céltávcsőhöz való megfelelő rögzítőgyűrükkel együtt. Csak így biztosítható a céltávcső minden maradó feszültségtől mentes rögzítése. Természetesen az X-Bolthoz bármilyen más szerelék is szabadon választható a mindenkori családi költségvetés függvényében. Miként az egy jó házból való puska esetében elvárható, a lőtéren egy Zeiss 4–16×50-es céltávcsővel felszerelve kiváló pontosságot produkált. Mind a Winchester 150 graines Power Point, mind pedig 130 graines Power Max lövedékkel a szórás egy 3 cm-es körön belül volt. A szórás hosszabb sorozatoknál forró csőnél sem nőtt. Német laptársunk (DWJ) tesztelője szintén kiváló eredményekről számolt be a .30-06 Spr. kaliberű változatnál; a szórás 5 lövésből 140 és 200 grain-es lövedéktől függően, 1,9–2,5 cm-es körön belül volt.

Az X-Bolt számos változatban készül, kinek-kinek az ízlése és felhasználási funkciója szerint. Így már ezer euro alatt beszerezhető a Composite változat nyílt irányzék nélkül, mattra barnított fémfelületekkel és törésbiztos műanyagtussal, míg az itt bemutatott Monte Carlo változatért már 1340 eurót kell a reménybeli tulajdonosnak az asztalra leszámolnia. Ennek fejében azonban tulajdonjogot szerez egy kiváló golyós puska felett, amely még hosszú éveken keresztül megbízhatóan teljesíti feladatát.

Bálint Elemér
Magyar Vadászlap
www.huntingpress.eu

Hozzászólások nincsenek engedélyezve