A 2018-as hangtompító újdonságok gyors áttekintése

Hangtompítók szempontjából sok minden történt 2018-ban és a vadászok nagy érdeklődése továbbra is töretlen. Ezért jelennek meg olyan új gyártók egész Európából, akiket még a bennfentesek sem, vagy legjobb esetben csak szóbeszédből ismertek. Ebben az éves összefoglalóban olvashattok arról, hogy mit kínálnak ezek a gyártók, mi változott a piacon és mi más történ hangtompítók területén:

caliber // Andreas Burth

Pszt - hallottátok már? A caliber egy gyors áttekintőben mutatja meg a 2018 évi hangtompító újdonságokat.

Tegyük a kezünket a szívünkre: Ki hallott már az alábbi gyártók hangtompítóiról: Osuma (Finnország), Wyssen Defence (Svájc) vagy Thorax (Olaszország)? De kezdjük azzal, hogy milyen újdonságokat kínálnak a már ismert gyártók. Ott minden az áruválasztékok lekerekítéséről szól, különösen a német vadászok körében kedvelt, nagy és nagyon nagy „Overbarrel”- vagy még a „Teleskop”-modelleknél a maximális tompításnál.

Az ismert hangtompítógyártók fejlődése:

Példaként itt a norvég A-Tec-et nevezzük meg, aki az Optima 60-at mutatta be a szériája új csatahajójaként, gyorscsatlakoztatással. Ahogy a névből sejteni lehet, egy 60 mm-es külső átmérővel büszkélkedik!

Az inkább hatóságoknak tervezett hangtompítók szegmensében egy ideje már egy teljesen más fejlődés van. Itt nem annyira lényeges a maximális tompítás, helyette a lehető legkompaktabb kivitel és alacsony súly a lényeg. A B&T kínálatában ezért megtalálható a Miniature Assault Riffle Suppressor (M.A.R.S.), ami 5.56 mm és 7.62 mm kaliberű öntöltő puskákhoz kapható.

Ahogy a B&T, úgy a Thorax Tactical moduláris hangtompítója is inkább öntöltő fegyverekhez készült. Összeszereléstől függően a gyártó 30 dB feletti tompítást ígér. A különböző modulokból álló koncepció nem teljesen számít újdonságnak és a hatóságoknál nem teljesen vitathatatlan (pl. a működési biztonság a megváltoztatott konfigurációnál, rossz összeszerelés, kilazuló csavarkötések, elvesztett tartozékok, stb.), viszont az ígért tompítási értékek annyira vonzónak tűnnek, hogy a civil piacon biztos lesznek érdeklődők.

Az olasz Thorax Tactical gyár moduláris hangtompítói, amiket első sorban a hatóságok által használt öntöltő puskákhoz terveztek. Összeállítástól függően a gyártó 30 dB feletti tompítást ígér.

A finn Saimaa Still szintén különleges figyelmet szentelt a hangtompítóinál (9 mm, 5,56 mm és 7,62 mm-es kaliber) a működési biztonságra: mindegy, hogy közvetlenül a csőre vagy a hozzá tartozó torkolattűz tompítóra szereljük, a hangtompító elvileg nem fog a fegyver szignifikáns túlműködéséhez vezetni (egy gyakran kritikus probléma, különösen az állítható gázelvezetés nélküli fegyvereknél).

A Saimaa hangtompítók kaphatóak gyorsrögzítéssel is, amit egy csőszájfékhez rögzítünk.

Ha megnézzük az elejét, láthatjuk, hogy a hangtompító néhány különleges szerkezeti ismertetőjellel rendelkezik, amit egy fémszövetből készült burkolaton vehetünk észre.

Milyen új gyártási eljárásokat alkalmaznak a hangtompítók gyártásánál?

Ez eddig említett hangtompítókban, akármennyire különbözőek is, azért egy dolog közös bennük: a klasszikus gyártási és összeszerelési módszer. Itt csavarozott, préselt illetve hegesztett szerkezetről van szó, alumíniumból, acélból, titánból vagy akár Inconelből. Még ha az olyan gyártók, mint a Wyssen Defence határozottan ki is hangsúlyozza az új termékeiknél, hogy különösen figyeltek a súlyoptimalizálásra a gyártásnál és tervezésnél, nem lehet elkerülni azt, hogy az anyag néhány helyen vastagabb annál, mint amilyen a tompítási stabilitáshoz szükséges lenne.

A Wyssen Defence néhány beépített hangtompítós fegyver mellett már rendelkezik egy látványos hangtompító választékkal 5,56 és 9 mm kaliberű öntöltőkhöz.

Néhány éve van már egy további eljárás a szinterelési technológiában: a nyomás. A fő előnye az, hogy minden helyen pont a szükséges anyagvastagság keletkezik - nem több, de nem is kevesebb. A Roedale Precision most először mutat be egy saját működőképes sorozatosan gyártott hangtompítót, ami 3D nyomással készült: a Titánból készített TI50. A méretéhez képest ez a hangtompító pihekönnyű, akaratlanul is megkérdezzük, hogy csak egy műanyagot vagy üres vázat fogunk-e a kezünkben. Ennek ellenére a gyártó legalább 29 dB-es tompítást ígér, ami ugyanaz a színvonal mint a kétségtelenül erős teljesítményű nagy (és nehéz) testvér, a Hunter 55. Ezekkel a teljesítményekkel az új hangtompító generáció a hasonló konkurenst standard hangtompítókat nem csak egy lépéssel előzné meg. Sajnos ilyen sok fénynél van egy nagyon nagy, hosszú árnyék is, mivel a hatalmas gyártási költségek miatt (a megfelelő gépek nagyon drágák és lassan dolgoznak) a sorozatban gyártott hangtompító jelenlegi ára 1.200 €.

A Roedale Precision nyomást gyakorol (balról): Hunter 55 xtrm, ProX, az új TI50 és a legszélén egy metszet a TI50 elülső végéből.

Sokan fogják érdeklődve figyelni, hogy hány vevő lesz hajlandó az új hangtompító kétségtelen előnyeit megvásárolni egy több mint 100 %-os felárral a hagyományos hangtompítókhoz képest, mivel természetesen más gyártóknak is vannak kész koncepciói a fiókban, de még nincsenek meggyőződve arról, hogy a csillagászati költségek kiegyenlítésére megvalósíthatóak-e a szükséges végfelhasználói árak.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve